Ecole louis De vion Montévrain – School - architecture and design

Ecole louis De vion Montévrain – School



Louis de Vion school Montévrain, French Education Building, Architect, Image, Architecture News
Ecole louis De vion Montévrain
Education Building in Northern France – design by Vincent Parreira Atelier Architecture
18 Sep 2017
Louis de Vion school group in Montévrain
Design: Vincent Parreira Atelier Architecture – AAVP
Location: Montévrain is a commune in the Seine-et-Marne department in the Île-de-France region in north-central France.
Louis de Vion school Montévrain near Paris
Design of a new elementary school in France
Photos: Luc Boegly
Once across the threshold of this school complex near Paris delivered by the architect Vincent Parreira, the child enters a non-standard world, one that evokes the troglodyte houses, vernacular architecture? or a pupil?s escape.

In the 21st century metropolises, as urbanization has continued to expand, there are still some areas that have remained virgin territory. The site chosen for building the school was such a case. At the time of the competition, it was an empty lot bordered by vast farming concerns, the famous caricature that seemed a thing of the past, the ?beet fields? that saw new towns and housing projects popping up during the post war boom decades. In a context with vague outlines, the building takes up its position, organized to form a little miniature town, a school hamlet. It extends along a narrow little pedestrian street, forming a continuous built front, but fragmented into several volumes and providing access to the various parts of the program: primary school, leisure center, and caretaker?s lodge.
The primary school section of the building is endowed with transparencies, organizing views toward the courtyard and the city. A parking area is also included in the program, skillfully integrated into the whole. A hub and landscaped area ensure the soft transition between the playground and the parking area.

Unlike this open part, the nursery school is organized around a patio presenting a stable world, deliberately closed in on itself, forgetting the city surrounding it. The activity center and the canteen form a large transversal pivot between these two school ages.

Leveraging the contrast between the large smooth white concrete surfaces and the textured grayed wood arranged in a diamond-shape motif in relief, the architectural, style of Louis de Vion has proved disconcerting to some, as have the rare openings to the exterior, often limited to moucharabiehs pierced through the concrete walls where this same diamond motif has been employed. The entry halls of the two schools, identified by their vaulted ceilings, do not resemble the usual solemn entry halls found in temples of education. In fact, they look more like troglodyte houses and vernacular architecture ? in word, like somewhere else ? evoking the possibility of a Greek island or of a school vacation trip.
Raw is the preferred state of walls in the building, in the classrooms, the rough walls, create a feeling of cl...
_MFUENTENOTICIAS e-architect
_MURLDELAFUENTE http://www.e-architect.co.uk/

--------------------------------
 
Wooden shutters swing open to reveal Miami house by Brillhart Architecture

Pivot Apartment – a Responsive Interior Space for Urban Living

24-10-2016 21:53 - ( Architecture )


World Architecture Festival Awards 2016 Announces Day 2 Winners

SO-IL imagines a future of sustainable city living with smog-filtering MINI Living house

New York firm SO-IL has built a prototype house at the MINI Living space in Milan, featuring a white mesh exterior designed to filter polluted city air, and a plant-covered roof. Installed for the duration of Milan design week, the MINI Living ?...
05-04-2017 21:39 - ( Architecture )
World Architecture Festival Awards 2016 Announces Day 2 Winners

Collective Architecture extends sandstone building to create Glasgow Women's Library

The titles of important works of literature are engraved into the walls of this extension to a sandstone library in Glasgow, which has been refurbished to create a centre for women\'s history (+ slideshow). Local firm Collective Architecture...
09-04-2016 21:46 - ( Architecture )
World Architecture Festival Awards 2016 Announces Day 2 Winners

Exquisitely designed rustic lakeside home in the Nevada mountains

This rustic lakeside home designed by Brink Custom Homes is located in the mountains, fronting Burnt Cedar Beach, in Incline Village, Nevada. The home’s design style reflects rustic elements of stone, iron and reclaimed wood, melded together to...
03-01-2017 21:44 - ( Interior Design )
World Architecture Festival Awards 2016 Announces Day 2 Winners

Measured Architecture incorporates green roofs and living wall into slender Vancouver residence

Canadian studio Measured Architecture has used a palette of cypress wood, board-formed concrete and metal to create a family home and "laneway house" for a narrow lot in Vancouver. The Rough House is located in the city\'s Kitsilano...
12-04-2017 21:51 - ( Architecture )
World Architecture Festival Awards 2016 Announces Day 2 Winners

New UBC Library PARC Facility / DGBK Architects

DGBK Architects joins the University of British Columbia in celebrating the official opening of the Library Preservation and Archives (Library PARC) facility. The new Library PARC facility is an outstanding demonstration of a highly specialized...
21-04-2016 21:42 - ( Architecture )


World Architecture Festival Awards 2016 Announces Day 2 Winners

Stantec Designs Headquarters for Hospitality Upholstery Leader Valley Forge Fabrics

Architecture and design firm, Stantec has completed the interiors for Fort Lauderdale-based Valley Forge Fabrics, the global leader in hospitality upholstery fabrics. The 73,000 sf space boasts the largest performance textile archive in the world...
22-04-2017 21:55 - ( Architecture )
World Architecture Festival Awards 2016 Announces Day 2 Winners

21 Luminous modern living rooms showcasing forest views

There is something about the forest that brings peace and relaxation, with just a stroll through nature helping to lift your spirits and contemplate life’s journeys. While you may not be looking to move completely off the grid to find this...
09-06-2017 21:47 - ( Interior Design )
World Architecture Festival Awards 2016 Announces Day 2 Winners

Pauline van Dongen's touch-sensitive denim jacket gives intimate back rubs

This smart denim jacket, revealed at the 2017 SXSW conference by Dutch fashion designer Pauline van Dongen, strokes the wearer\'s back in response to touch. Conductive fibres are woven into the fabric of the Issho jacket, connecting a series of...
14-03-2017 21:39 - ( Architecture )
World Architecture Festival Awards 2016 Announces Day 2 Winners

James Corner Field Operations adds circular landscaping to Philadelphia Navy Yards Central Green

A+Awards: landscaped circles accommodate different activities at the centre of the redeveloped Navy Yards in Philadelphia, designed by James Corner Field Operations and a winner at the 2016 Architizer A+Awards. The Central Green sits at the heart...
15-05-2017 21:46 - ( Architecture )
World Architecture Festival Awards 2016 Announces Day 2 Winners

Learning Center at the Campus of Health Sciences of UGR University, Granada

Learning Center at the Campus of Health Sciences of UGR University, Granada Building Design, News, Images Learning Center at the Campus of Health Sciences of UGR University, Granada Science and technology-related research, training and business:...
05-01-2017 21:39 - ( Architecture )


World Architecture Festival Awards 2016 Announces Day 2 Winners

Form4 Architecture's Sustainable "Sea Song" Wins Multiple Awards

Form4 Architecture has won first place at the International Design Awards for its project, Sea Song, which additionally was honored by the Green Good Design Awards presented by The European Centre for Architecture, Art, Design, and Urban Studies, in...
28-08-2016 21:36 - ( Architecture )
World Architecture Festival Awards 2016 Announces Day 2 Winners

Interlaced Folding / HG-Architecture + UIA architectural firm

The site of Hotel Doban is located in the middle of the village, Byeonsan-ri, deeply in Baekbyonbong Mountain looking down the South Han River and the downtown of Yangpyeong. All sides around the terraced landscape, which are surrounded by the ridge...
30-08-2016 21:38 - ( Architecture )
-------------------------------------