Engineering Education and Research Center (EERC), UT Austin Campus - architecture and design

Engineering Education and Research Center (EERC), UT Austin Campus



Engineering Education and Research Center UT Austin Campus, EERC Texas Building, Architecture
Engineering Education and Research Center (EERC)
The Cockrell School of Engineering at The University of Texas, USA ? design by ENNEAD Architects
Sep 26, 2017
Engineering Education and Research Center (EERC), UT Austin Campus, Texas
Location: The Cockrell School of Engineering at The University of Texas at Austin, Texas, USA
Design: ENNEAD Architects
Engineering Education and Research Center (EERC), UT Austin Campus
Engineering building, EERC at UT Austin. The building?s design, centered around the idea of Transparency and Unification, defines a new paradigm for engineering education and research through the integration of undergraduate project-based learning, interdisciplinary graduate research, and a Center for Innovation focused on entrepreneurship.

photographs © Cockrell School of Engineering-The University of Texas at Austin
On September 28, the Cockrell School of Engineering, Education Research Center (EERC), one of the top programs in the country, will officially open its 430,000-square foot glass-filled new facility, designed by Ennead Architects to unite various engineering disciplines, from undergraduate to post-doctorate under one breathtaking glass roof.

As separate academic ?silos? become obsolete and researchers rely more and more on input and technology from multiple disciplines, academic institutions have turned toward building plans that connect different specialties through proximity and direct pathways. Ennead has not only joined previously balkanized departments by housing them in the same building, but unified them further with architectural elements by creating specialized facilities for electrical, computer, aeronautical, chemical, petroleum, mechanical, civil and other engineering programs, while enabling connections and collaborations among them all.
Engineering Education and Research Center Set to open in 2017, the Engineering Education and Research Center (EERC) will transform the UT Austin campus and further the Cockrell School?s culture of innovation through multidisciplinary teaching and research.

At a glance:
? 430,000 square feet of space in two connected eight-story towers, located at the corner of San Jacinto Boulevard and Dean Keeton Street
? State-of-the-art classrooms, project centers, research labs, an engineering library and a café
? Central hub for engineering student services
? New home for the Department of Electrical and Computer Engineering, the Cockrell School?s largest department
Photos below © ENNEAD Architects

Background on the building
Over the past decade, Cockrell School and UT Austin leadership have made a commitment to enhancing engineering education in the 21st century. In fall of 2013, the UT System Board of Regents approved a $310 million funding plan, allowing construction to begin.

Last year, the 50-year-old Engineering-Science Building was demolished to make way for the EERC.

...
_MFUENTENOTICIAS e-architect
_MURLDELAFUENTE http://www.e-architect.co.uk/

--------------------------------
 
Knoll's Rockwell Unscripted office furniture can be reconfigured to meet a company's needs

Modern Brazilian home embraces transparency and nature

06-05-2016 22:05 - ( Interior Design )


casa vicens, antoni gaudí’s first residential project, opens after major restoration

Timber frame mountain home with rustic details in Big Sky

This handcrafted timber frame mountain home was designed by Locati Architects, located in the Yellowstone Club, an exclusive ski resort community in Big Sky, Montana. Yellowstone Club is the world’s only private ski and golf club. It offers its...
10-11-2016 21:43 - ( Interior Design )
casa vicens, antoni gaudí’s first residential project, opens after major restoration

BRE Partnership for Sustainable Construction in Russia

Partnership for Sustainable Construction, BRE Russia, MGSU, RuGBC, Eco Building BRE Partnership for Sustainable Construction in Russia National Research Moscow State University of Civil Engineering + Russian Green Building Council News 19 Jul...
19-07-2017 21:47 - ( Architecture )
casa vicens, antoni gaudí’s first residential project, opens after major restoration

Stone and timber mountain dream home in Big Sky, Montana

Lucky Star Ranch is a stone and timber mountain dream home designed by Van Bryan Studio Architects, located in the resort village of Big Sky, Montana. Custom home builder, On Site Management constructed this traditional style home over the course of...
05-12-2016 21:42 - ( Interior Design )
casa vicens, antoni gaudí’s first residential project, opens after major restoration

São Lourenço do Barrocal Hotel in Monsaraz

São Lourenço do Barrocal Hotel, Monsaraz Building, Architect, Images, Portuguese Architecture São Lourenço do Barrocal Hotel in Monsaraz Portuguese Vacation Development in Portugal – design by Eduardo Souto de Moura, Architects 27 Mar 2017 São...
27-03-2017 21:41 - ( Architecture )
casa vicens, antoni gaudí’s first residential project, opens after major restoration

This Concrete House Was Designed With Amazing Views Overlooking The City

Photography by Adam Letch   ARRCC have recently completed the City Villa, a modern family house in South Africa, that was inspired by architects like Tadao Ando and the use of geometric forms to sculpt natural light.   The house is made up...
08-03-2017 21:41 - ( Architecture )


casa vicens, antoni gaudí’s first residential project, opens after major restoration

Room No Roof – Extension of a 1950s Residential Building in West London

Room No Roof is situated on a prominent corner of West London. It is a house extension and refurbishment of a 1950s residential building on Portobello Road that reacts to the surrounding environment, including the local property market. Continue...
17-10-2017 21:59 - ( Architecture )
casa vicens, antoni gaudí’s first residential project, opens after major restoration

A charming seaside cabin on the beach of Portugal

This inviting seaside cabin designed by the Portuguese studio Saaranha Vasconcelos is nestled beachside near Comporta, a village in Portugal. The atmosphere of this home speaks of true relaxation and joie de vivre. The interiors feature candy...
12-07-2016 21:36 - ( Interior Design )
casa vicens, antoni gaudí’s first residential project, opens after major restoration

ANSKA Unveils Floating Platform Design for Paris Olympics

ANSKA has unveiled Spots, a series of temporary floating platforms to host micro-events for the Paris Olympic Games of 2024. Intended as an alternative to classic river typologies like barges or heavy structures, Spots are modular systems that can...
28-01-2017 21:43 - ( Architecture )
casa vicens, antoni gaudí’s first residential project, opens after major restoration

Dreamy cabin retreat perched on a rocky mountainside in North Carolina

Timber Sky Retreat is a dreamy cabin designed by Platt Architecture, nestled on the edge of a rocky outcropping in Burnsville, North Carolina. The home is nestled in a private community called “Mountain Air”. It offers incredible views...
27-04-2017 21:45 - ( Interior Design )
casa vicens, antoni gaudí’s first residential project, opens after major restoration

Gorgeous dream home nested in the mountains of Tahoe, California

This gorgeous dream home with mid-century styling was designed by John Maniscalco Architecture, located in Sugar Bowl, a ski and snowboard area in Norden, California. This dwelling is all about expansive windows framing the views of the breathtaking...
06-10-2017 21:46 - ( Interior Design )


casa vicens, antoni gaudí’s first residential project, opens after major restoration

Millgrove House by Toms + McNally

Designed in 2017 by Toms + McNally, this contemporary private residence is located in Hamilton, Canada. Description by Toms + McNally For Toms + McNally Design, Architecture is a response to context. Millgrove House,...
20-12-2017 21:20 - ( Architecture )
casa vicens, antoni gaudí’s first residential project, opens after major restoration

Pixseed Academy Interior Design in Beijing

Pixseed Academy Interior Design, Beijing Building Development, ChaoYang Architecture Images Pixseed Academy Interior Design in Beijing Renovated Place of Work in Township LaiGuangYing, ChaoYang District, China – design by JSPA DESIGN 11 Sep...
11-09-2017 21:48 - ( Architecture )
-------------------------------------