Frank Gehry incorporates more public space into Santa Monica development plans - architecture and design

Frank Gehry incorporates more public space into Santa Monica development plans



A proposed complex in Santa Monica by Frank Gehry has been updated by the locally based architect to include a lower rippled tower, along with more affordable housing options and pedestrian areas.
The mixed-use development will incorporate retail, cultural, and residential space across two acres (0.8 hectares) of property along the Californian city's beachfront.
The design for Ocean Avenue Project includes a tower, three lower structures, a museum, and two preserved buildings, which are all integrated with walkways and green spaces.
Gehry, who lives in Santa Monica, has revealed a number of changes made to the project since it was first proposed in 2013. Notable alterations include the elimination of a condominium block, the reduction of the hotel programme, and a tower height lowered from the original 22-storey proposal.

The white tower with ribbon-like facades will now reach roughly 12 storeys, with a smaller amount of commercial space on its ground level. Its lower half will still house a hotel, but with a reduced number of guest rooms ? 115 down from 125 ? while the condos higher up have been scrapped entirely.
The top of the hotel building will still offer a rooftop observatory measuring approximately 3,500 square feet (325 square metres), which will be open to the public.
The Ocean Avenue Project has also been revised to include more affordable rental units, with family-based housing options integrated into the residential plans.
Three lower structures next to the hotel building will provide long-term housing, with a total of 79 residential apartment units including 19 rent-controlled units and 18 affordable units. Also close to the hotel are two landmarked buildings: a Queen Anne-style structure from 1906, and a Spanish Colonial Revival building from 1926.
"The project will preserve, protect and adaptively reuse two landmarked buildings that exist on the site," said the statement from developer Worthe, which is collaborating with investment company M David Paul Associates on the project.

A museum building will be positioned behind the pair of older structures, to incorporate them into the overall plan and promote public engagement with historical parts of Santa Monica. Public art will also feature along the public walkways and garden areas.
The new museum will measure 40,000 square feet (3,716 square metres), and provide a new outlet for artistic and cultural presentations in the city. The Santa Monica Museum of Art (SMMoA) was based at in the middle of the city, until closing and relocating to Downtown Los Angeles in 2016.
The Ocean Avenue Project is sited on the corner of Ocean Avenue and Santa Monica Boulevard, and has access to the promenade and beach across the street.
Pedestrian pathways and courtyards have also been redesigned to integrate the development to the surrounding area. It will serve as a terminus for the city's Third Street Promenade, a car-free street and shopping area.
"This layout allows porosity and...
_MFUENTENOTICIAS dezeen
_MURLDELAFUENTE http://www.dezeen.com/

--------------------------------
 
The Favela Chair influenced a generation of designers, says Humberto Campana

Modern Brazilian home embraces transparency and nature

06-05-2016 22:05 - ( Interior Design )


casa vicens, antoni gaudí’s first residential project, opens after major restoration

Timber frame mountain home with rustic details in Big Sky

This handcrafted timber frame mountain home was designed by Locati Architects, located in the Yellowstone Club, an exclusive ski resort community in Big Sky, Montana. Yellowstone Club is the world’s only private ski and golf club. It offers its...
10-11-2016 21:43 - ( Interior Design )
casa vicens, antoni gaudí’s first residential project, opens after major restoration

BRE Partnership for Sustainable Construction in Russia

Partnership for Sustainable Construction, BRE Russia, MGSU, RuGBC, Eco Building BRE Partnership for Sustainable Construction in Russia National Research Moscow State University of Civil Engineering + Russian Green Building Council News 19 Jul...
19-07-2017 21:47 - ( Architecture )
casa vicens, antoni gaudí’s first residential project, opens after major restoration

Stone and timber mountain dream home in Big Sky, Montana

Lucky Star Ranch is a stone and timber mountain dream home designed by Van Bryan Studio Architects, located in the resort village of Big Sky, Montana. Custom home builder, On Site Management constructed this traditional style home over the course of...
05-12-2016 21:42 - ( Interior Design )
casa vicens, antoni gaudí’s first residential project, opens after major restoration

São Lourenço do Barrocal Hotel in Monsaraz

São Lourenço do Barrocal Hotel, Monsaraz Building, Architect, Images, Portuguese Architecture São Lourenço do Barrocal Hotel in Monsaraz Portuguese Vacation Development in Portugal – design by Eduardo Souto de Moura, Architects 27 Mar 2017 São...
27-03-2017 21:41 - ( Architecture )
casa vicens, antoni gaudí’s first residential project, opens after major restoration

This Concrete House Was Designed With Amazing Views Overlooking The City

Photography by Adam Letch   ARRCC have recently completed the City Villa, a modern family house in South Africa, that was inspired by architects like Tadao Ando and the use of geometric forms to sculpt natural light.   The house is made up...
08-03-2017 21:41 - ( Architecture )


casa vicens, antoni gaudí’s first residential project, opens after major restoration

Room No Roof – Extension of a 1950s Residential Building in West London

Room No Roof is situated on a prominent corner of West London. It is a house extension and refurbishment of a 1950s residential building on Portobello Road that reacts to the surrounding environment, including the local property market. Continue...
17-10-2017 21:59 - ( Architecture )
casa vicens, antoni gaudí’s first residential project, opens after major restoration

A charming seaside cabin on the beach of Portugal

This inviting seaside cabin designed by the Portuguese studio Saaranha Vasconcelos is nestled beachside near Comporta, a village in Portugal. The atmosphere of this home speaks of true relaxation and joie de vivre. The interiors feature candy...
12-07-2016 21:36 - ( Interior Design )
casa vicens, antoni gaudí’s first residential project, opens after major restoration

ANSKA Unveils Floating Platform Design for Paris Olympics

ANSKA has unveiled Spots, a series of temporary floating platforms to host micro-events for the Paris Olympic Games of 2024. Intended as an alternative to classic river typologies like barges or heavy structures, Spots are modular systems that can...
28-01-2017 21:43 - ( Architecture )
casa vicens, antoni gaudí’s first residential project, opens after major restoration

Dreamy cabin retreat perched on a rocky mountainside in North Carolina

Timber Sky Retreat is a dreamy cabin designed by Platt Architecture, nestled on the edge of a rocky outcropping in Burnsville, North Carolina. The home is nestled in a private community called “Mountain Air”. It offers incredible views...
27-04-2017 21:45 - ( Interior Design )
casa vicens, antoni gaudí’s first residential project, opens after major restoration

Gorgeous dream home nested in the mountains of Tahoe, California

This gorgeous dream home with mid-century styling was designed by John Maniscalco Architecture, located in Sugar Bowl, a ski and snowboard area in Norden, California. This dwelling is all about expansive windows framing the views of the breathtaking...
06-10-2017 21:46 - ( Interior Design )


casa vicens, antoni gaudí’s first residential project, opens after major restoration

Millgrove House by Toms + McNally

Designed in 2017 by Toms + McNally, this contemporary private residence is located in Hamilton, Canada. Description by Toms + McNally For Toms + McNally Design, Architecture is a response to context. Millgrove House,...
20-12-2017 21:20 - ( Architecture )
casa vicens, antoni gaudí’s first residential project, opens after major restoration

Pixseed Academy Interior Design in Beijing

Pixseed Academy Interior Design, Beijing Building Development, ChaoYang Architecture Images Pixseed Academy Interior Design in Beijing Renovated Place of Work in Township LaiGuangYing, ChaoYang District, China – design by JSPA DESIGN 11 Sep...
11-09-2017 21:48 - ( Architecture )
-------------------------------------