LMN Architects combines textured surfaces for Iowa City concert hall - architecture and design

LMN Architects combines textured surfaces for Iowa City concert hall



American studio LMN Architects has completed a performing arts centre for the University of Iowa that features twisted terracotta panels, glass shingles and bespoke acoustic panels made of metal and felt.
The Voxman Music Building is situated between the university?s campus and the downtown core of Iowa City. L-shaped in plan, the six-storey building occupies a prominent corner site.

The building aims to celebrate music "at every turn", and to provide a collaborative and exploratory environment that allows every space to be used for performances.
"While featuring a number of stunning performance spaces, the building also embraces the idea that the future of musical performance is more fluid than fixed space performance, so the entire building was imagined as possible performance space," said LMN Architects, a Seattle-based firm.
Photograph by Adam Hunter
The building is wrapped in light-grey terracotta panels, some of which are twisted, and low-iron glass with delicate shading patterns. Portions of the facades cantilever over the sidewalks, lending a sense of dynamism to the exterior.
On the north and west elevations, glass walls provide clear views into a multi-storey atrium, helping connect the centre to the surrounding neighbourhood, and reinforcing the "merger of campus and city".

"The pattern of streets and open spaces in the mixed-use district of Iowa City extends directly into the building's multi-level interior spaces, cultivating a sense of vertical urban vitality and acknowledging its place within the community," said LMN, which collaborated with Neumann Monson Architects on the project.
Encompassing 186,000 square feet (17,280 square metres), the building contains a 700-seat concert hall and 200-seat recital hall. Other programmatic elements include rehearsal rooms, a music library, classrooms and faculty studios. Interspersed throughout the building are circulation and social spaces bathed in natural light.

The team used digital design and fabrication tools to meet the advanced technical needs for the performance spaces. Suspended from the ceiling in the main auditorium is a "theatroacoustic" system that accommodates acoustic, lighting and life-safety requirements.
"The resulting intricately sculpted element is assembled out of 946 unique, folded-aluminium composite modules," the team said. "No two are alike."

In the recital hall, the ceiling and walls are covered with bright red acoustic panels. Many have a pyramidal texture, which increases a panel's overall surface area and heightens the level of acoustic control.
"Digital simulations of acoustic diffusion alongside 3D-printed formal variants enabled the team to devise a unique, high-performance, modular system," said the studio.

The recital room also features wooden flooring and a "wall-sized, shingled-glass window that unites the performance event with the urban experience". Moreover...
_MFUENTENOTICIAS dezeen
_MURLDELAFUENTE http://www.dezeen.com/

--------------------------------
 
Spanish Pavilion focuses on unfinished structures caused by Spain's economic crash

Modern Brazilian home embraces transparency and nature

06-05-2016 22:05 - ( Interior Design )


casa vicens, antoni gaudí’s first residential project, opens after major restoration

Timber frame mountain home with rustic details in Big Sky

This handcrafted timber frame mountain home was designed by Locati Architects, located in the Yellowstone Club, an exclusive ski resort community in Big Sky, Montana. Yellowstone Club is the world’s only private ski and golf club. It offers its...
10-11-2016 21:43 - ( Interior Design )
casa vicens, antoni gaudí’s first residential project, opens after major restoration

BRE Partnership for Sustainable Construction in Russia

Partnership for Sustainable Construction, BRE Russia, MGSU, RuGBC, Eco Building BRE Partnership for Sustainable Construction in Russia National Research Moscow State University of Civil Engineering + Russian Green Building Council News 19 Jul...
19-07-2017 21:47 - ( Architecture )
casa vicens, antoni gaudí’s first residential project, opens after major restoration

Stone and timber mountain dream home in Big Sky, Montana

Lucky Star Ranch is a stone and timber mountain dream home designed by Van Bryan Studio Architects, located in the resort village of Big Sky, Montana. Custom home builder, On Site Management constructed this traditional style home over the course of...
05-12-2016 21:42 - ( Interior Design )
casa vicens, antoni gaudí’s first residential project, opens after major restoration

São Lourenço do Barrocal Hotel in Monsaraz

São Lourenço do Barrocal Hotel, Monsaraz Building, Architect, Images, Portuguese Architecture São Lourenço do Barrocal Hotel in Monsaraz Portuguese Vacation Development in Portugal – design by Eduardo Souto de Moura, Architects 27 Mar 2017 São...
27-03-2017 21:41 - ( Architecture )
casa vicens, antoni gaudí’s first residential project, opens after major restoration

This Concrete House Was Designed With Amazing Views Overlooking The City

Photography by Adam Letch   ARRCC have recently completed the City Villa, a modern family house in South Africa, that was inspired by architects like Tadao Ando and the use of geometric forms to sculpt natural light.   The house is made up...
08-03-2017 21:41 - ( Architecture )


casa vicens, antoni gaudí’s first residential project, opens after major restoration

Room No Roof – Extension of a 1950s Residential Building in West London

Room No Roof is situated on a prominent corner of West London. It is a house extension and refurbishment of a 1950s residential building on Portobello Road that reacts to the surrounding environment, including the local property market. Continue...
17-10-2017 21:59 - ( Architecture )
casa vicens, antoni gaudí’s first residential project, opens after major restoration

A charming seaside cabin on the beach of Portugal

This inviting seaside cabin designed by the Portuguese studio Saaranha Vasconcelos is nestled beachside near Comporta, a village in Portugal. The atmosphere of this home speaks of true relaxation and joie de vivre. The interiors feature candy...
12-07-2016 21:36 - ( Interior Design )
casa vicens, antoni gaudí’s first residential project, opens after major restoration

ANSKA Unveils Floating Platform Design for Paris Olympics

ANSKA has unveiled Spots, a series of temporary floating platforms to host micro-events for the Paris Olympic Games of 2024. Intended as an alternative to classic river typologies like barges or heavy structures, Spots are modular systems that can...
28-01-2017 21:43 - ( Architecture )
casa vicens, antoni gaudí’s first residential project, opens after major restoration

Dreamy cabin retreat perched on a rocky mountainside in North Carolina

Timber Sky Retreat is a dreamy cabin designed by Platt Architecture, nestled on the edge of a rocky outcropping in Burnsville, North Carolina. The home is nestled in a private community called “Mountain Air”. It offers incredible views...
27-04-2017 21:45 - ( Interior Design )
casa vicens, antoni gaudí’s first residential project, opens after major restoration

Gorgeous dream home nested in the mountains of Tahoe, California

This gorgeous dream home with mid-century styling was designed by John Maniscalco Architecture, located in Sugar Bowl, a ski and snowboard area in Norden, California. This dwelling is all about expansive windows framing the views of the breathtaking...
06-10-2017 21:46 - ( Interior Design )


casa vicens, antoni gaudí’s first residential project, opens after major restoration

Millgrove House by Toms + McNally

Designed in 2017 by Toms + McNally, this contemporary private residence is located in Hamilton, Canada. Description by Toms + McNally For Toms + McNally Design, Architecture is a response to context. Millgrove House,...
20-12-2017 21:20 - ( Architecture )
casa vicens, antoni gaudí’s first residential project, opens after major restoration

Pixseed Academy Interior Design in Beijing

Pixseed Academy Interior Design, Beijing Building Development, ChaoYang Architecture Images Pixseed Academy Interior Design in Beijing Renovated Place of Work in Township LaiGuangYing, ChaoYang District, China – design by JSPA DESIGN 11 Sep...
11-09-2017 21:48 - ( Architecture )
-------------------------------------