Parkway Theater Renovation Sparks Rebirth Throughout Downtown Baltimore - architecture and design

Parkway Theater Renovation Sparks Rebirth Throughout Downtown Baltimore



An early 20th-century movie theater has been given a new lease on life in downtown Baltimore, Maryland. Built in 1915, the former Parkway Theater has been revamped by Ziger/Snead Architects and converted into the new SNF Parkway, a stunning amalgamation of features old and new that beautifully tells the story of the historic cinema?s past, warts and all.

Of course, the renovation of the Parkway Theater only makes up a small part of the mass regeneration that’s taking place in Baltimore?s dwindling downtown area, though it will undoubtedly contribute to the cultural renaissance the city is currently experiencing in terms of music, art, and food. The 1,100-seat theater originally closed in 1978, lying dormant until the Maryland Film Festival acquired the property (as well as three other nearby buildings) and set about transforming it into a new hub for culture and entertainment.
The theater’s new owners brought Ziger/Snead on board to imagine what a contemporary version of the structure might look like. The firm took their cues from film itself, expanding the idea of storytelling from the silver screen out onto the bricks and mortar of the actual building. They explain, ?Films tell stories. If we pay attention, so do buildings. Inspired by many layered stories of the historic Parkway Theater, the design curates an unparalleled movie-going experience.?

Working with the existing structure, the architects extended it to house a 400-seat theater, as well as two smaller 85-seat screening rooms, a bar, and a café. The new building takes up a total of 23,800 square feet, and its construction costs came out to $18.2 million ? a huge investment on the part of the developers, but a worthwhile one, as it has given the Maryland Film Festival enough space to create a year-long program of events, screenings, and conferences. The festival has also entered into partnerships with local institutions like the Maryland Institute College of Art and John Hopkins University to allow more organizations to benefit from the new space.
Ziger/Snead?s approach to the design was mainly one of integration. In other words, they wanted to uphold the existing character of the building and allow it to tell its story. While new seating has been introduced into the main auditorium, the walls have been left exactly as they were, exposing their peeling paint and plasterwork and preserving the ornate detailing of their alcoves and cornices, which themselves were designed in the extravagant Italianate style.

All of this ?evidence? (as the firm calls it) reveals the history of the theater to movie-goers and reminds them of the building’s previous life, which dates back to the Golden Age of Cinema. The architects say: ?The new SNF Parkway stands as a physical record of the technical and cultural evolution of film from its earliest days to today. The design approach celebrates the accumulated layers of each movie era with intentional contrast to modern interventions....
_MFUENTENOTICIAS dornob
_MURLDELAFUENTE http://dornob.com/design/architecture/

--------------------------------
 
Residents of Sydney high-rise estate use lights to protest against gentrification

Modern Brazilian home embraces transparency and nature

06-05-2016 22:05 - ( Interior Design )


casa vicens, antoni gaudí’s first residential project, opens after major restoration

Timber frame mountain home with rustic details in Big Sky

This handcrafted timber frame mountain home was designed by Locati Architects, located in the Yellowstone Club, an exclusive ski resort community in Big Sky, Montana. Yellowstone Club is the world’s only private ski and golf club. It offers its...
10-11-2016 21:43 - ( Interior Design )
casa vicens, antoni gaudí’s first residential project, opens after major restoration

BRE Partnership for Sustainable Construction in Russia

Partnership for Sustainable Construction, BRE Russia, MGSU, RuGBC, Eco Building BRE Partnership for Sustainable Construction in Russia National Research Moscow State University of Civil Engineering + Russian Green Building Council News 19 Jul...
19-07-2017 21:47 - ( Architecture )
casa vicens, antoni gaudí’s first residential project, opens after major restoration

Stone and timber mountain dream home in Big Sky, Montana

Lucky Star Ranch is a stone and timber mountain dream home designed by Van Bryan Studio Architects, located in the resort village of Big Sky, Montana. Custom home builder, On Site Management constructed this traditional style home over the course of...
05-12-2016 21:42 - ( Interior Design )
casa vicens, antoni gaudí’s first residential project, opens after major restoration

São Lourenço do Barrocal Hotel in Monsaraz

São Lourenço do Barrocal Hotel, Monsaraz Building, Architect, Images, Portuguese Architecture São Lourenço do Barrocal Hotel in Monsaraz Portuguese Vacation Development in Portugal – design by Eduardo Souto de Moura, Architects 27 Mar 2017 São...
27-03-2017 21:41 - ( Architecture )
casa vicens, antoni gaudí’s first residential project, opens after major restoration

This Concrete House Was Designed With Amazing Views Overlooking The City

Photography by Adam Letch   ARRCC have recently completed the City Villa, a modern family house in South Africa, that was inspired by architects like Tadao Ando and the use of geometric forms to sculpt natural light.   The house is made up...
08-03-2017 21:41 - ( Architecture )


casa vicens, antoni gaudí’s first residential project, opens after major restoration

Room No Roof – Extension of a 1950s Residential Building in West London

Room No Roof is situated on a prominent corner of West London. It is a house extension and refurbishment of a 1950s residential building on Portobello Road that reacts to the surrounding environment, including the local property market. Continue...
17-10-2017 21:59 - ( Architecture )
casa vicens, antoni gaudí’s first residential project, opens after major restoration

A charming seaside cabin on the beach of Portugal

This inviting seaside cabin designed by the Portuguese studio Saaranha Vasconcelos is nestled beachside near Comporta, a village in Portugal. The atmosphere of this home speaks of true relaxation and joie de vivre. The interiors feature candy...
12-07-2016 21:36 - ( Interior Design )
casa vicens, antoni gaudí’s first residential project, opens after major restoration

ANSKA Unveils Floating Platform Design for Paris Olympics

ANSKA has unveiled Spots, a series of temporary floating platforms to host micro-events for the Paris Olympic Games of 2024. Intended as an alternative to classic river typologies like barges or heavy structures, Spots are modular systems that can...
28-01-2017 21:43 - ( Architecture )
casa vicens, antoni gaudí’s first residential project, opens after major restoration

Dreamy cabin retreat perched on a rocky mountainside in North Carolina

Timber Sky Retreat is a dreamy cabin designed by Platt Architecture, nestled on the edge of a rocky outcropping in Burnsville, North Carolina. The home is nestled in a private community called “Mountain Air”. It offers incredible views...
27-04-2017 21:45 - ( Interior Design )
casa vicens, antoni gaudí’s first residential project, opens after major restoration

Gorgeous dream home nested in the mountains of Tahoe, California

This gorgeous dream home with mid-century styling was designed by John Maniscalco Architecture, located in Sugar Bowl, a ski and snowboard area in Norden, California. This dwelling is all about expansive windows framing the views of the breathtaking...
06-10-2017 21:46 - ( Interior Design )


casa vicens, antoni gaudí’s first residential project, opens after major restoration

Millgrove House by Toms + McNally

Designed in 2017 by Toms + McNally, this contemporary private residence is located in Hamilton, Canada. Description by Toms + McNally For Toms + McNally Design, Architecture is a response to context. Millgrove House,...
20-12-2017 21:20 - ( Architecture )
casa vicens, antoni gaudí’s first residential project, opens after major restoration

Pixseed Academy Interior Design in Beijing

Pixseed Academy Interior Design, Beijing Building Development, ChaoYang Architecture Images Pixseed Academy Interior Design in Beijing Renovated Place of Work in Township LaiGuangYing, ChaoYang District, China – design by JSPA DESIGN 11 Sep...
11-09-2017 21:48 - ( Architecture )
-------------------------------------