AIM Architecture turns shopping mall atrium into plant-filled plaza - architecture and design

AIM Architecture turns shopping mall atrium into plant-filled plaza



Shopping centres don't have to "bright, white and shiny" according to AIM Architecture, which has transformed the Xintiandi mall in Shanghai by adding natural materials and plants.
The previously underused atrium has been reimagined in the spirit of a garden plaza, with wooden surfaces, plants hanging down from the balconies and natural light filtering in from above.
A wooden trellis structure now frames the atrium
Architect Wendy Saunders, co-principal of AIM Architecture, said the aim was to bring nature into a type of space that is typically very sterile.
"The sheer scale and amount of shopping malls in Asia can be overwhelming," she told Dezeen. "Materials are usually very bright, white and shiny, and lack any natural feeling or environment." "Here, we tried to defy that," she said. "Materials were chosen to enhance the feeling of an oasis."
Plants feature throughout the interior
AIM's first move was to open up a skylight that had been partially covered over. This means that natural light can now filter into the Xintiandi atrium from all around.
A wooden trellis structure was installed around the three floors of galleries that surround the atrium. This acts a support structure for large planting boxes, which are filled with tropical greenery.
Planting boxes are mounted on castors for flexibility
There are also some larger planters in the middle of the atrium, containing a mix of trees, leafy plants and succulents. These ...
_MFUENTENOTICIAS dezeen
_MURLDELAFUENTE http://www.dezeen.com/

--------------------------------
 
Highly automated robotic warehouse can pack 50 items in five minutes

refracted swimming pool light fills this geometric villa?s interior in greece

16-05-2021 21:53 - ( Architecture )


Jam Factory Sydney pop-up

henning larsen breaks ground on sundby school in denmark, creating a sculptural landscape

with its monumental green roof, the school will integrate into its natural context with a gradually sloping form. The post henning larsen breaks ground on sundby school in denmark, creating a sculptural landscape appeared first on designboom |...
16-05-2021 21:53 - ( Architecture )
Jam Factory Sydney pop-up

twisted diagonal volumes form GENETO?s house accommodating both humans and cats

the design generates a series of functional spaces equipped with window niches, shelves, stairs, and atriums ? typical cat favorites.  The post twisted diagonal volumes form GENETO’s house accommodating both humans and cats appeared first on...
16-05-2021 21:53 - ( Architecture )
Jam Factory Sydney pop-up

bjarke ingels group?s spiraling ?marsk? watchtower soon to become a new icon in denmark

the tower is inspired by a strand of human DNA, and is divided between two separate staircases. The post bjarke ingels group’s spiraling ‘marsk’ watchtower soon to become a new icon in denmark appeared first on designboom |...
16-05-2021 21:53 - ( Architecture )
Jam Factory Sydney pop-up

Child Studio transforms 60s London post office into Maido sushi restaurant

Child Studio has used a glass block wall, dark cherry wood panelling and a soft blue coffered ceiling to channel 1960s London in this sushi restaurant. Located in a former post office, Maido is an eatery in London\'s Saint John\'s Wood...
16-05-2021 21:53 - ( Architecture )
Jam Factory Sydney pop-up

industrial materials + ephemeral lighting form OMA?s ?terminal? music venue in houston

the lobby bar is enveloped by aluminized fabric heat shields ? a nod to NASA and houston?s space history. The post industrial materials + ephemeral lighting form OMA’s ‘terminal’ music venue in houston appeared first on designboom...
16-05-2021 21:53 - ( Architecture )


Jam Factory Sydney pop-up

gutarqs proposes vital park for coziness valley challenge in murmansk, russia

the coziness valley wants to be a meeting point, a sports-culture- and leisure urban diffuser, a warm exchange, a courageous mixture of local activities. The post gutarqs proposes vital park for coziness valley challenge in murmansk, russia...
16-05-2021 21:53 - ( Architecture )
Jam Factory Sydney pop-up

Blackened Steel Modernist Home in Boulder by Arch11

The house itself is a simple composition; a square base, clad with precision in a random pattern that recalls the new England stonework of Marcel Breuer and supports a rotated ?L? -shaped second story clad in blackened steel. Continue reading
16-05-2021 22:10 - ( Architecture )
Jam Factory Sydney pop-up

bjarke ingels group’s spiraling ‘marsk’ watchtower soon to become a new icon in denmark

the tower is inspired by a strand of human DNA, and is divided between two separate staircases. The post bjarke ingels group’s spiraling ‘marsk’ watchtower soon to become a new icon in denmark appeared first on designboom | architecture &...
16-05-2021 21:54 - ( Architecture )
Jam Factory Sydney pop-up

mazda MX-30 electric SUV: smaller battery, less range yet lower environmental impact

the mazda MX-30 only offers a 125 mile range, but hold on, open the carriage-like doors, take a seat in the cabin made from recycled plastics, and stay for the ride? The post mazda MX-30 electric SUV: smaller battery, less range yet lower...
16-05-2021 21:53 - ( Architecture )
Jam Factory Sydney pop-up

industrial materials + ephemeral lighting form OMA’s ‘terminal’ music venue in houston

the lobby bar is enveloped by aluminized fabric heat shields ? a nod to NASA and houston?s space history. The post industrial materials + ephemeral lighting form OMA’s ‘terminal’ music venue in houston appeared first on designboom |...
16-05-2021 21:54 - ( Architecture )


Jam Factory Sydney pop-up

Vlooyberg Tower / Close to bone

The Flemish Brabant municipality of Tielt-Winge -Belgium has been a place for people to enjoy a striking example of landscape architecture since May 2015. An eye-catching structure that blurs the distinction between a tower and a stairway floats...
15-05-2016 21:39 - ( Architecture )
Jam Factory Sydney pop-up

twisted diagonal volumes form GENETO’s house accommodating both humans and cats

the design generates a series of functional spaces equipped with window niches, shelves, stairs, and atriums ? typical cat favorites.  The post twisted diagonal volumes form GENETO’s house accommodating both humans and cats appeared first on...
16-05-2021 21:54 - ( Architecture )
-------------------------------------