Bloco Arquitetos reconfigures 1960s Brasília apartment with translucent walls - architecture and design

Bloco Arquitetos reconfigures 1960s Brasília apartment with translucent walls



Brazilian studio Bloco Arquitetos has stripped back an apartment in Brasília built in the 1960s and added in translucent glass to reveal the existing concrete block facade.
308 S apartment is located in Brasília's model superquadra, which is one of the first completed apartment blocks of the urban design plan conceived by architect Lucio Costa and landscape architect Burle Marx.

Since it was first built in the 1960s the 154-square-metre, three-bedroom unit has undergone several remodels that changed the apartment's original finishes and materials.
For this renovation, Bloco Arquitetos concentrated on reconfiguring the layout to open the main living areas to the building's gridded facade that controls airflow.

"The main objective was to replace some of the walls and partitions by translucent elements and to directly connect the new dining room, the kitchen and the main bedroom's private bath to the building's naturally ventilated facade," the studio said. This involved replacing existing walls with a series of translucent sliding glass doors and partitions. They separate the kitchen from the dining and living area and form a hallway leading the bedrooms. Two of the bedrooms were also reduced in size to make room for the open-plan dining space.

The sliding door is outlined with a black frame and topped with a set of rectangular windows that can rotate to increase airflow within the space.

During the renovation, the studio exposed parts of the original concrete c...
_MFUENTENOTICIAS dezeen
_MURLDELAFUENTE http://www.dezeen.com/

--------------------------------
 
Green village Road construction

Interview: Álvaro Siza discusses the Expo'98 Portuguese National Pavilion | Architecture | Dezeen

05-08-2019 21:59 - ( architecture TV )


A?lava in Helsinki | Aalto University Wood Program

David Adjaye designs crystal trophy for The Fashion Awards 2018

David Adjaye has designed a faceted trophy made from Swarovski crystal for the winners of this year\'s Fashion Awards. The British Fashion Council and event sponsor Swarovski commissioned the Ghanaian-British architect to create the bespoke...
29-01-2019 21:54 - ( architecture TV )
A?lava in Helsinki | Aalto University Wood Program

Highlights of Dezeen's Anthropocene talk for Good Design for a Bad World | Design | Dezeen

Designers need to think of bigger, more ambitious solutions to the world\'s problems, according to speakers at Dezeen\'s talk about design in the anthropocene era during Dutch Design Week. Discussing how design can help ensure the survival of...
03-01-2019 21:52 - ( architecture TV )
A?lava in Helsinki | Aalto University Wood Program

100 metre long helical staircase is clad with 10 tonnes of copper

This one-minute captioned video shows the dramatic helix staircase that Danish studio CEBRA added to a science centre in Copenhagen.  Located in the harbour of Copenhagen\'s Hellerup district, formerly a bottling plant operated by the Tuborg...
22-10-2018 21:52 - ( architecture TV )
A?lava in Helsinki | Aalto University Wood Program

Bocci's 87 series lighting is made from stretched loops of opalescent glass

Canadian lighting brand Bocci pulled and stretched loops of hot glass like taffy to create its pearlescent 87 series pendant. To create the lighting ? which will be shown at Milan design week ? long sections of glass were pulled out and folded...
02-05-2017 21:43 - ( architecture TV )
A?lava in Helsinki | Aalto University Wood Program

Goat Mountain Ranch by Lake Flato Architects

Designed by Lake Flato Architects, the Goat Mountain Ranch is a newly completed ranch house located in Uvalde, Texas. This ranch recently earned LEED certification.? Continue reading
13-09-2016 21:49 - ( Architecture )


A?lava in Helsinki | Aalto University Wood Program

Live talk with Moooi designers Gabriele Chiave and Joost van Bleiswijk | VDF x Moooi | Dezeen

Marcel Wanders creative director Gabriele Chiave and Kiki and Joost founder Joost van Bleijswijk discuss their new lighting designs for Moooi in this live talk as part of Virtual Design Festival\'s collaboration with the Dutch furniture...
07-07-2020 21:46 - ( architecture TV )
A?lava in Helsinki | Aalto University Wood Program

Ming Architects Designs a Standout Amongst a Sea of 80s Homes

Ming Architects designed the modern Lentor House for a growing family that desired tall ceilings, natural light, and proper ventilation. Originally a home built in the late 80s, the new design is a standout amongst the dated houses in a cookie...
03-10-2019 21:51 - ( Architecture )
A?lava in Helsinki | Aalto University Wood Program

Julia Peyton-Jones interview: Serpentine Pavilion 2012 by Herzog and de Meuron & Ai Weiwei | Dezeen

In the next instalment of our exclusive video series, Julia Peyton-Jones explains why Herzog & de Meuron and Ai Weiwei chose to dig into the ground to create their 2012 Serpentine Gallery Pavilion. Read more on Dezeen:...
01-07-2019 22:00 - ( architecture TV )
A?lava in Helsinki | Aalto University Wood Program

John Wardle Architects restores and extends forgotten Tasmanian cottage

Australian studio John Wardle Architects has restored an original weatherboard cottage in a remote bay on Bruny Island in Tasmania. The 320-square-metre cottage dates back to the 1840s when it was built by its namesake, Captain Kelly ? a...
28-01-2019 21:54 - ( architecture TV )
A?lava in Helsinki | Aalto University Wood Program

presentation General

31-10-2018 21:57 - ( architecture TV )


A?lava in Helsinki | Aalto University Wood Program

Dezeen x Samsung Ambient Mode design competition at IFA 2018 | Dezeen

Jury members for Dezeen and Samsung\'s Ambient Mode design competition explain why they awarded top prize to a responsive fish mobile in this movie Dezeen filmed for Samsung in Berlin. Matthew Cockerill, Stephen Waller and Peter Hälldahl, of...
10-09-2018 21:53 - ( architecture TV )
A?lava in Helsinki | Aalto University Wood Program

Raised Gardens of Sants in Barcelona / Sergi Godia + Ana Molino architects

Throughout the past century, the line of train and metro tracks through the district of Sants (Barcelona) has been an open wound in its urban fabric, dividing the district into two virtually unconnected parts along an 800-metre section, from Plaza...
14-12-2016 21:40 - ( Architecture )
-------------------------------------