Brick screens are set into framework of concrete columns and beams at Casa Grid - architecture and design

Brick screens are set into framework of concrete columns and beams at Casa Grid



Bloco Arquitetos has created an extra storey for a family home in Brasília by adding a stilted concrete structure that incorporates panels of perforated brickwork.

The local practice designed Casa Grid for a client who had bought a large lot containing an existing property in the Lago Sul neighbourhood of the Brazilian capital.

The architects were tasked with adapting and expanding the existing single-storey house to suit the lifestyle of its new occupants.
The previous owner had initially planned a much larger two-storey building and had laid extensive foundations, but had run out of money and so constructed a small bungalow with a pitched roof.

The clients purchased the property because of its central location in a quiet residential area and the generous plot, which offered an opportunity to expand while reusing some of the existing building to reduce costs.
"The intention here was to build a bigger house in the same lot with a budget that was 35 per cent lower than what was expected for a brand new home," said Bloco Arquitetos.
"The idea to lower the final cost of the construction was to take advantage of the existing structure and reuse part of the existing walls."

Both existing and new foundations were used to support a concrete grid that extends out from the original building.
"The new grid works as a graft, connecting old walls and new ones and supporting the additional programme of the extension," explained the architects.

Featuri...
_MFUENTENOTICIAS dezeen
_MURLDELAFUENTE http://www.dezeen.com/

--------------------------------
 
KiKi Sweets and The Little Drom Store by Produce Workshop

Quantum Stealth "invisibility cloak" can conceal people and entire buildings

11-11-2019 21:59 - ( architecture TV )


olafur eliasson installs ?northwest passage? at MIT to highlight effects of global warming

Liminal at Melbourne Design Week 2019

Liminal Inspired by Lake Tyrrell, this collaborative installation experiments with product design, visuals, soundscapes and materiality to explore and peep into a world where shifting moments reshape our design experiences. Liminal is an...
02-03-2019 21:52 - ( Architecture )
olafur eliasson installs ?northwest passage? at MIT to highlight effects of global warming

Make uses bronze and stone for St James's Market redevelopment | Architecture | Dezeen

Make architecture studio has completed the first phase of St James\'s Market redevelopment, featuring a block with a ribbon-like stone and bronze facade and the restoration of a late 19th-century building, as shown in this video produced by...
25-02-2020 22:04 - ( architecture TV )
olafur eliasson installs ?northwest passage? at MIT to highlight effects of global warming

Long Museum West Bund | Atelier Deshaus

Designed by Atelier Deshaus, Long Museum West Bund is located at the bank of Huangpu River, Xuhui District, Shanghai Municipality, the site of which was used as the wharf for coal transportation. Before the commencement of the design, a...
11-10-2018 21:53 - ( Architecture )
olafur eliasson installs ?northwest passage? at MIT to highlight effects of global warming

Cl House / Steverlynck+Iglesias Molli Arquitectos

The house is located in Carmelo Golf & Polo Country Club, 8km away from Carmelo, a 20.000 people town in the Department of Colonia, Uruguay.
03-04-2016 21:40 - ( Architecture )
olafur eliasson installs ?northwest passage? at MIT to highlight effects of global warming

harry nuriev channels color, fashion, and furniture for HYPEBEAST magazine?s ignition issue

the multi-faceted creative draws from his own work, and bold neon colorways for the energetic trio of cover artworks. The post harry nuriev channels color, fashion, and furniture for HYPEBEAST magazine’s ignition issue appeared first on...
25-02-2020 22:03 - ( Architecture )


olafur eliasson installs ?northwest passage? at MIT to highlight effects of global warming

Loft 78 in Roma – 40 sqm Apartment Renovated by Maurizio Constanzi

Italian architect Maurizio Costanzi has conceived and designed this loft apartment in Rome. The Loft 78 project consists in the renovation of 40 square meters apartment,? Continue reading
15-11-2016 21:55 - ( Architecture )
olafur eliasson installs ?northwest passage? at MIT to highlight effects of global warming

Hanok 3.0 / Hyunjoon Yoo Architects

Single Floor Hanok  :  Hanok 1.0
18-07-2016 21:41 - ( Architecture )
olafur eliasson installs ?northwest passage? at MIT to highlight effects of global warming

The Audo hotel, Copenhagen | Interiors | Dezeen

Copenhagen\'s The Audo is a hybrid of a hotel and a furniture showroom says Menu founder Bjarne Hansen, in this video produced by Dezeen for the AHEAD awards. The Audo, which was awarded the title of New Concept of the Year at the 2019 AHEAD...
25-02-2020 22:04 - ( architecture TV )
olafur eliasson installs ?northwest passage? at MIT to highlight effects of global warming

Teknion Receives Multiple New Product Awards at NeoCon 2019

At the 51st edition of NeoCon?s Best of NeoCon Awards, Teknion Corporation?s new products received an Innovation Award for the Teknion Bene Box in the Furniture Collections for Collaboration category, and a Best of NeoCon Gold award for its Tek Vue...
25-06-2019 22:06 - ( Architecture )
olafur eliasson installs ?northwest passage? at MIT to highlight effects of global warming

Thinking outside the box: Modern barn conversion in Australia

This modern barn conversion features rustic-luxe details, conceived by architecture studio Built by Wilson, located in the countryside of Victoria, Australia. This old barn breathes new life, one that is more luxurious than its past life. There is...
25-08-2016 21:38 - ( Interior Design )


olafur eliasson installs ?northwest passage? at MIT to highlight effects of global warming

ASPECT Studios calls for more green rooftops in Brisbane

Proposed changes by Brisbane City Council under Brisbane City Plan that incentivise the inclusion of green rooftops by residential developers have been warmly received by developers. The changes will enable developers to include communal green...
04-02-2019 21:54 - ( Architecture )
olafur eliasson installs ?northwest passage? at MIT to highlight effects of global warming

Xintai Warehouse Renovation / Kokaistudios

The project is located in Shanghai, on the North bank of the Suzhou Creek. The area, once the vibrating industrial engine of the colonial Shanghai,  is today undergoing an unprecedented and controversial process of transformation, where consistent...
22-06-2016 21:39 - ( Architecture )
-------------------------------------