Cousins & Cousins adds laminated timber and glass extension to brick house in Hackney - architecture and design

Cousins & Cousins adds laminated timber and glass extension to brick house in Hackney



A spiralling steel staircase connects the living spaces inside this timber and glass extension to a semi-detached property in north London.

Local studio Cousins & Cousins was asked to improve the existing layout of the house in Hackney and add a rear extension to provide the extra space needed by the clients' growing family.

The two-storey addition spans the space between the boundary walls at the back of the traditional brick property, and extends the lower-ground floor into the garden.
A lightweight structural framework made from glue-laminated timber contains new spaces that are lined with glazing to enhance the bright and spacious feel inside.

A staircase with a curling steel balustrade ascends through the centre of the building, connecting the living area on the garden level with the main entrance floor and master bedroom suite above.
"The staircase forms the new heart of the house, a meticulously detailed and sculptural point of access that defines the spaces it connects," said the architects.

The stairs rise through a space flanking a glazed void that ensures plenty of natural light reaches the areas below.
The living room, kitchen and dining area on the lower floor are lined with full-height glazing incorporating sliding doors that open onto the garden.
A room used as a study or spare bedroom on the level above is concealed behind operable wooden shutters that merge with the rest of the structure.
Internal shutters can be opened to allow people in this room to overlook the glazed void and living areas below.

"The project is a culmination of considered detailing paired with an honest approach to materiality and structure," said the architects, "resulting in a contemporary aesthetic that compliments the traditional terraced houses from which it extends."

Cousins & Cousins has previously completed another extension in London featuring a large window that wraps around one corner of the brick building.

It also created a pavilion with a mixture of coloured and patterned glazing for the 2015 edition of Clerkenwell Design Week.

Related story London house extension by Cousins and Cousins has a window wrapping its corner

Photography is by Jack Hobhouse.
The post Cousins & Cousins adds laminated timber and glass extension to brick house in Hackney appeared first on Dezeen.

...
_MFUENTENOTICIAS dezeen
_MURLDELAFUENTE http://www.dezeen.com/

--------------------------------
 
Loop NYC driverless-car proposal could give Manhattanites more time and green space

10 Typologies of Daylighting: From Expressive Dynamic Patterns to Diffuse Light

18-05-2016 21:38 - ( Architecture )


Gorgeous rustic-chic mountain house nestled in Sun Valley

Schemata Architects deconstructs interior of Jins eyewear shop in Japan

To celebrate the 12th anniversary of a Jins eyewear store, Schemata Architects has completed a renovation that involved taking a sledgehammer to the walls (+ slideshow). The Japanese eyewear brand enlisted the Jo Nagasaka-led practice to create a...
24-09-2016 21:40 - ( Architecture )
Gorgeous rustic-chic mountain house nestled in Sun Valley

BIG's Twisting Towers along the High Line Will Contain Condos & a Luxury Hotel

BIG?s planned residential complex along the High Line in New York has gone through multiple iterations since its unveiling last November. Now, in its latest form of two twisting towers rising from a split podium, the project is receiving a new name...
07-10-2016 21:41 - ( Architecture )
Gorgeous rustic-chic mountain house nestled in Sun Valley

Jules Verne School / archi5

The goal of this project was the profound modi cation of the school?s image. We proposed an organization based on users comfort. The children are considered as the project center by giving them a qualitative learning place. From a urban scale, la...
01-12-2016 21:42 - ( Architecture )
Gorgeous rustic-chic mountain house nestled in Sun Valley

2016 Global Innovation Camp in Italy

2016 Global Innovation Camp, Italian Architecture, Concept Design, Images 2016 Global Innovation Camp in Italy Italian Temporary Concept Work Pods Development – design by Estudio Flume architects 17 Nov 2016 2016 Global Innovation...
17-11-2016 21:45 - ( Architecture )
Gorgeous rustic-chic mountain house nestled in Sun Valley

Mathieu Lehanneur adds pink light fittings to interior of Louvre's Cafe Mollien

French designer Mathieu Lehanneur has renovated a cafe inside the Louvre in Paris, adding modern pink acrylic light fixtures that contrast with their historical surrounds (+ slideshow). Three translucent lampshades diffuse the glow of each...
19-06-2016 21:37 - ( Architecture )


Gorgeous rustic-chic mountain house nestled in Sun Valley

Competition opens to design Stanley Cup Monument

  In December 2017, a monument to mark the 125th anniversary of the Stanley Cup will be unveiled in Canada?s capital, steps from the very birthplace of hockey?s Holy Grail. This work of public art will be our country?s way of celebrating one...
23-03-2016 21:44 - ( Architecture )
Gorgeous rustic-chic mountain house nestled in Sun Valley

Gorgeous rustic-chic mountain house nestled in Sun Valley

This rustic country house is comprised of a collection of different architectural buildings, with interiors designed by M. Elle Design in Sun Valley, Idaho. This family retreat features the Sawtooth Mountains as its backdrop, while the Big Wood...
27-06-2016 21:39 - ( Interior Design )
Gorgeous rustic-chic mountain house nestled in Sun Valley

Modern Glamour Was the Brief Given for the Interior Design of This Warehouse

nterior designer Camilla Molders makes over the interior of a converted warehouse in Melbourne with custom-made, bespoke furniture and vivid bursts of colour. Custom designed sofas with velvet damask to the back and sides, and leather to the front...
07-11-2017 21:57 - ( Architecture )
Gorgeous rustic-chic mountain house nestled in Sun Valley

Antonino Cardillo bases textured all-green gallery interior on Wagner opera

When refurbishing the interior of this gallery in Rome, Antonino Cardillo looked to the colours and textures used in the opening scene of Richard Wagner\'s Das Rheingold opera. Cardillo\'s Crepuscular Green project is an interior...
17-04-2017 21:44 - ( Architecture )
Gorgeous rustic-chic mountain house nestled in Sun Valley

Luxury Residence And Private Hotel, Haitang Bay, China

It is tough not to end up elbow-deep in clichés as we attempt to describe this residence that feels like a work of art itself. Located in Haitang Bay, Sanya, in Hainan Province, China, the building is a combination of an opulent holiday home, a...
30-08-2017 22:20 - ( Architecture )


Gorgeous rustic-chic mountain house nestled in Sun Valley

Traditional Indian Architecture Meets Contemporary Office Space in This Naturally-Lit Design by Studio Symbiosis

Studio Symbiosis Architects is amidst the construction process for Punjab Kesari Headquarters, an 18,000 square meter office space in Delhi NCR, India.
18-07-2016 21:41 - ( Architecture )
Gorgeous rustic-chic mountain house nestled in Sun Valley

A budget-friendly cabin surrounded by forest in Methow Valley

This modern cabin of just 850 square feet was designed by Prentiss Balance Wickline Architects, located on a 2-1/2 acre property near Winthrop, Washington. Nestled into the magnificent Methow Valley, the area is known as a four season recreational...
24-08-2017 21:49 - ( Interior Design )
-------------------------------------