Drew Mandel blends old and new in the expansion of a 1920's Toronto residence - architecture and design

Drew Mandel blends old and new in the expansion of a 1920's Toronto residence



Drew Mandel Architects has renovated and expanded a 1920's craftsman-style cottage in Toronto that "marries old and new" with a contemporary open floor plan, limestone terrace, historic touches and upscale details.
Completed in the summer of 2022 ? approximately 100 years after the original construction ? the five-bedroom, 4.5 bath house keeps the historic character along the street but conceals a rear expansion that increased the area from 4,000 square feet (370-square metres) to 5,625 square feet (520-square metres).
Drew Mandel Architects expanded a 1920s cottage
"The changes to the historical house mirror the evolution of the single-family residence typology since the 1920s, where the less formal spaces of the house occupy a more central and integrated role in the life of the home," said architect Drew Mandel, principal of his eponymous studiobased in Toronto, Canada. The front facade was restored with new landscaping, hardscaping, materials and architectural detailing; but after years of poor renovations, the interior was gutted and replaced, preserving only the Centre Hall floor plan.
The team added a new inglenook to the original parlour
The team reinstated traditional detailing and proportions in the front rooms and added a new inglenook in the original parlour space.
The design references original details like the balustrade volute front door pattern and interior door panel that is based on the vintage doors of the Royal College of Surgeons.
In...
_MFUENTENOTICIAS dezeen
_MURLDELAFUENTE http://www.dezeen.com/

--------------------------------
 
O-Wind Turbine captures energy even in the middle of dense cities | Technology | Dezeen

The Fabricant Studio "allows anyone to become a digital fashion designer"

03-11-2021 21:42 - ( Architecture )


Studio Joanna Laajisto designs The Way bar in Helsinki to reflect its organic menu

Nelson Mandela Childrens Hospital, Africa

Nelson Mandela Childrens Hospital, Johannesburg Health Building, African Design, Image Nelson Mandela Childrens Hospital Africa Johannesburg Building Project – design by Sheppard Robson John Cooper Architecture 2 May 2017 + 3 Aug 2009 Nelson...
02-05-2017 21:46 - ( Architecture )
Studio Joanna Laajisto designs The Way bar in Helsinki to reflect its organic menu

Masary?ka building in Prague: Zaha Hadid Architects

Masary?ka building by Zaha Hadid Architects, Masaryk Railway Station Regeneration, Czech Development Images Masary?ka building in Prague 20 October 2021 Design: Zaha Hadid Architects Location: Praha Masarykovo ndra?, Prague, Czech...
20-10-2021 21:47 - ( Architecture )
Studio Joanna Laajisto designs The Way bar in Helsinki to reflect its organic menu

Paravent Ambassade screen by Charlotte Perriand for Cassina

Dezeen Showroom: the wooden Paravent Ambassade screen, designed by Charlotte Perriand in 1966, has been put into production for the first time courtesy of furniture brand Cassina. Perriand originally conceivedParavent Ambassade for the residence...
24-09-2021 21:42 - ( Architecture )
Studio Joanna Laajisto designs The Way bar in Helsinki to reflect its organic menu

Cape Elizabeth Home by Kevin Browne Architecture

The interior of Cape Elizabeth Home is very clean and minimal with drywall returns at the window and door openings and a simple wood window sill. A floating steel and wood stairway is a design focal point ... Continue reading
25-09-2017 22:17 - ( Architecture )
Studio Joanna Laajisto designs The Way bar in Helsinki to reflect its organic menu

Marc Newson creates Fashion Awards trophies from Swarovski crystal

First Zaha Hadid designed a trophy for the Brit Awards; now Marc Newson has done 15 for the Fashion Awards. The renowned industrial designer was commissioned by the British Fashion Council and Swarovski to create a trophy for each of the 15...
03-11-2016 21:40 - ( Architecture )


Studio Joanna Laajisto designs The Way bar in Helsinki to reflect its organic menu

vincent callebaut proposes to unite notre dame?s nave, roof, and spire with glass canopy

inspired by biomimicry, the design hopes to establish a fairer symbiotic relationship between humans and nature. The post vincent callebaut proposes to unite notre dame’s nave, roof, and spire with glass canopy appeared first on designboom |...
07-05-2019 21:54 - ( Architecture )
Studio Joanna Laajisto designs The Way bar in Helsinki to reflect its organic menu

Lake house getaway in harmony with its woodland setting in Montana

This beautiful rustic-modern lake house getaway designed by Locati Architects is nestled amongst the trees on the southern end of Flathead Lake in Northwest Montana. This home is a collaborative effort between the project team and the homeowners, a...
19-11-2020 21:49 - ( Interior Design )
Studio Joanna Laajisto designs The Way bar in Helsinki to reflect its organic menu

SANAA and ai weiwei among recipients of 2022 praemium imperiale art award

the five 2022 praemium imperiale award winners are announced, including ai weiwei for sculpture, and SANAA founders for architecture. The post SANAA and ai weiwei among recipients of 2022 praemium imperiale art award appeared first on designboom |...
16-09-2022 21:39 - ( Architecture )
Studio Joanna Laajisto designs The Way bar in Helsinki to reflect its organic menu

18th-century sawmill transformed into contemporary gabled house

Architects Andr Caetano and Ana Fiza have converted a former sawmill in the Portuguese town of Oeiras into a house that stands behind a freestanding gabled wall. Caetano and Fiza, who are partners in work and in life, worked together to...
07-09-2021 21:42 - ( Architecture )
Studio Joanna Laajisto designs The Way bar in Helsinki to reflect its organic menu

Swiss National Museum / Christ & Gantenbein

The expansion to the National Museum Zurich, for which the opening celebration will take place in July 2016, complements the original museum building of 1898 designed by the architect Gustav Gull. The new wing is located on the side adjoining the...
01-02-2016 21:43 - ( Architecture )


Studio Joanna Laajisto designs The Way bar in Helsinki to reflect its organic menu

Maya Lin Studio designs spiral-shaped arts centre for Bard College

New York City-based Maya Lin Studio has designed a spiralling plant-covered performing arts centre for Bard College in New York together with US studio Bialosky and Partners that will sit next to Frank Gehry\'s Fisher Center. Maya Lin Studio,...
31-10-2022 21:53 - ( Architecture )
Studio Joanna Laajisto designs The Way bar in Helsinki to reflect its organic menu

Building Equality in Architecture launching Nova Scotia chapter

On Thursday, January 17, the official launch of the Nova Scotia chapter of Building Equality in Architecture Atlantic (BEA Atlantic) will be held at 2 Crows Brewing Co. from 7:30 PM ? 10:30 PM in partnership with the national movement Building...
15-01-2019 21:54 - ( Architecture )

Warning: include(/var/www/vhosts/jchomon2.blogueras.net/mobile.thearchitectureinsight.com/includes/analitycs-DE.php): failed to open stream: No such file or directory in /var/www/vhosts/jchomon2.blogueras.net/mobile.thearchitectureinsight.com/includes/piemobile.php on line 2

Warning: include(/var/www/vhosts/jchomon2.blogueras.net/mobile.thearchitectureinsight.com/includes/analitycs-DE.php): failed to open stream: No such file or directory in /var/www/vhosts/jchomon2.blogueras.net/mobile.thearchitectureinsight.com/includes/piemobile.php on line 2

Warning: include(): Failed opening '/var/www/vhosts/jchomon2.blogueras.net/mobile.thearchitectureinsight.com/includes/analitycs-DE.php' for inclusion (include_path='.:/usr/share/php:/usr/share/pear') in /var/www/vhosts/jchomon2.blogueras.net/mobile.thearchitectureinsight.com/includes/piemobile.php on line 2
-------------------------------------