Filtered Frame Dock in Austin, Texas - architecture and design

Filtered Frame Dock in Austin, Texas



Filtered Frame Dock, Austin Boat House, Texas Architecture, USA, Real Estate Images
Filtered Frame Dock in Austin
June 29, 2020
Filtered Frame Dock
Design: Matt Fajkus Architecture
Location: Austin, Texas, USA

This single-slip boat dock of Filtered Frame Dock is a result of liberation through constraints balanced with sensory experience. Devised concurrently with the property’s new residence, the boat dock creates both tangible and implied connections of experience and shelter. The dock’s geometry, structural details, and site-specific locations are derived through its parametric considerations.

A mild steel roof composed of two triangulated planes is optimized for articulating views to and from the site as well as modulating direct sunlight exposure to establish a comfortable and functional year-round space in sun and shade. The roof’s solar orientation influenced the overall structural frame to shift within the maximum 14′ x 30′ buildable area.
The perforated screen and roof geometry were carefully calibrated to attain the client?s desire to have fifty percent sun and fifty percent shade throughout the year. On the equinox, light and shadow are perfectly balanced. As the seasons shift, the dock provides greater shade during the heat of the summer and welcomes more sun during the cooler winter months.

Part of this experiential and structural frame includes the perforated stainless steel screen on the north and south faces of the dock. Tho...
_MFUENTENOTICIAS e-architect
_MURLDELAFUENTE http://www.e-architect.co.uk/

--------------------------------
 
2017 Pritzker Prize winners RCR Arquitectes discuss material

Interview: Álvaro Siza discusses the Expo'98 Portuguese National Pavilion | Architecture | Dezeen

05-08-2019 21:59 - ( architecture TV )


A?lava in Helsinki | Aalto University Wood Program

David Adjaye designs crystal trophy for The Fashion Awards 2018

David Adjaye has designed a faceted trophy made from Swarovski crystal for the winners of this year\'s Fashion Awards. The British Fashion Council and event sponsor Swarovski commissioned the Ghanaian-British architect to create the bespoke...
29-01-2019 21:54 - ( architecture TV )
A?lava in Helsinki | Aalto University Wood Program

Highlights of Dezeen's Anthropocene talk for Good Design for a Bad World | Design | Dezeen

Designers need to think of bigger, more ambitious solutions to the world\'s problems, according to speakers at Dezeen\'s talk about design in the anthropocene era during Dutch Design Week. Discussing how design can help ensure the survival of...
03-01-2019 21:52 - ( architecture TV )
A?lava in Helsinki | Aalto University Wood Program

100 metre long helical staircase is clad with 10 tonnes of copper

This one-minute captioned video shows the dramatic helix staircase that Danish studio CEBRA added to a science centre in Copenhagen.  Located in the harbour of Copenhagen\'s Hellerup district, formerly a bottling plant operated by the Tuborg...
22-10-2018 21:52 - ( architecture TV )
A?lava in Helsinki | Aalto University Wood Program

Bocci's 87 series lighting is made from stretched loops of opalescent glass

Canadian lighting brand Bocci pulled and stretched loops of hot glass like taffy to create its pearlescent 87 series pendant. To create the lighting ? which will be shown at Milan design week ? long sections of glass were pulled out and folded...
02-05-2017 21:43 - ( architecture TV )
A?lava in Helsinki | Aalto University Wood Program

Goat Mountain Ranch by Lake Flato Architects

Designed by Lake Flato Architects, the Goat Mountain Ranch is a newly completed ranch house located in Uvalde, Texas. This ranch recently earned LEED certification.? Continue reading
13-09-2016 21:49 - ( Architecture )


A?lava in Helsinki | Aalto University Wood Program

Live talk with Moooi designers Gabriele Chiave and Joost van Bleiswijk | VDF x Moooi | Dezeen

Marcel Wanders creative director Gabriele Chiave and Kiki and Joost founder Joost van Bleijswijk discuss their new lighting designs for Moooi in this live talk as part of Virtual Design Festival\'s collaboration with the Dutch furniture...
07-07-2020 21:46 - ( architecture TV )
A?lava in Helsinki | Aalto University Wood Program

Ming Architects Designs a Standout Amongst a Sea of 80s Homes

Ming Architects designed the modern Lentor House for a growing family that desired tall ceilings, natural light, and proper ventilation. Originally a home built in the late 80s, the new design is a standout amongst the dated houses in a cookie...
03-10-2019 21:51 - ( Architecture )
A?lava in Helsinki | Aalto University Wood Program

Julia Peyton-Jones interview: Serpentine Pavilion 2012 by Herzog and de Meuron & Ai Weiwei | Dezeen

In the next instalment of our exclusive video series, Julia Peyton-Jones explains why Herzog & de Meuron and Ai Weiwei chose to dig into the ground to create their 2012 Serpentine Gallery Pavilion. Read more on Dezeen:...
01-07-2019 22:00 - ( architecture TV )
A?lava in Helsinki | Aalto University Wood Program

John Wardle Architects restores and extends forgotten Tasmanian cottage

Australian studio John Wardle Architects has restored an original weatherboard cottage in a remote bay on Bruny Island in Tasmania. The 320-square-metre cottage dates back to the 1840s when it was built by its namesake, Captain Kelly ? a...
28-01-2019 21:54 - ( architecture TV )
A?lava in Helsinki | Aalto University Wood Program

presentation General

31-10-2018 21:57 - ( architecture TV )


A?lava in Helsinki | Aalto University Wood Program

Dezeen x Samsung Ambient Mode design competition at IFA 2018 | Dezeen

Jury members for Dezeen and Samsung\'s Ambient Mode design competition explain why they awarded top prize to a responsive fish mobile in this movie Dezeen filmed for Samsung in Berlin. Matthew Cockerill, Stephen Waller and Peter Hälldahl, of...
10-09-2018 21:53 - ( architecture TV )
A?lava in Helsinki | Aalto University Wood Program

Raised Gardens of Sants in Barcelona / Sergi Godia + Ana Molino architects

Throughout the past century, the line of train and metro tracks through the district of Sants (Barcelona) has been an open wound in its urban fabric, dividing the district into two virtually unconnected parts along an 800-metre section, from Plaza...
14-12-2016 21:40 - ( Architecture )
-------------------------------------