Hooba Design Group wraps Tehran office in glass-punctuated bricks - architecture and design

Hooba Design Group wraps Tehran office in glass-punctuated bricks



Hooba Design Group used bricks with glass inserts to create a "semi-transparent character" for the headquarters of brick manufacturer Kohan Ceram in Tehran, Iran.
Tehran-based Hooba Design Group designed a special type of brick, which was manufactured in Kohan Ceram factory, for the six-storey block's facades.

"The spectacled brick was exclusively designed by our office and produced by Kohan Ceram factory for this project," said Hooba Design Group founder Hooman Balazadeh.
"The final block was achieved based on a series of trial and error samples," he told Dezeen. "A close cooperation between our office and the producer resulted in an innovative building block which combines brick and glass to create a singular module."
The brick, which has circular glass inserts, was used across the building's facades where it creates geometric patterns broken up by narrow window slits.
Similar bricks with a round indentation, instead of the glass inserts, complete the exterior. Concertina window shutters in the same rust-coloured hue as the brickwork and with matching circular cut-outs cover the building's windows to create a unified look for the facade.

The block contains parking on its ground floor with a reception area and showroom for Kohan Ceram spread over the two floors above. The third floor contains office space for the company, with an apartment occupying the upper two floors.

Throughout the building the specially made bricks are visib...
_MFUENTENOTICIAS dezeen
_MURLDELAFUENTE http://www.dezeen.com/

--------------------------------
 
PLANOS DE DETALLES ARQUITECTÓNICOS. Tutoriales de arquitectura.

Rolling wildflower roof covers Rogers Stirk Harbour + Partners-designed Scottish distillery

22-05-2018 21:51 - ( architecture TV )


Pulp by 41zero42 at Parkside

Live talk with Moooi designers Gabriele Chiave and Joost van Bleiswijk | VDF x Moooi | Dezeen

Marcel Wanders creative director Gabriele Chiave and Kiki and Joost founder Joost van Bleijswijk discuss their new lighting designs for Moooi in this live talk as part of Virtual Design Festival\'s collaboration with the Dutch furniture...
07-07-2020 21:46 - ( architecture TV )
Pulp by 41zero42 at Parkside

Sonic Mountain by Doug Aitken is formed from 365 wind chimes

This installation at California\'s Donum Estate by American artist Doug Aitken arranges a series of hanging wind chimes. Sonic Mountain, Sonoma is nestled into the eucalyptus grove of the 200-acre Sonoma County property, which is known for its...
25-09-2019 21:52 - ( Architecture )
Pulp by 41zero42 at Parkside

process University nm

31-10-2018 21:57 - ( architecture TV )
Pulp by 41zero42 at Parkside

Raised Gardens of Sants in Barcelona / Sergi Godia + Ana Molino architects

Throughout the past century, the line of train and metro tracks through the district of Sants (Barcelona) has been an open wound in its urban fabric, dividing the district into two virtually unconnected parts along an 800-metre section, from Plaza...
14-12-2016 21:40 - ( Architecture )
Pulp by 41zero42 at Parkside

Julia Peyton-Jones interview: Serpentine Pavilion 2012 by Herzog and de Meuron & Ai Weiwei | Dezeen

In the next instalment of our exclusive video series, Julia Peyton-Jones explains why Herzog & de Meuron and Ai Weiwei chose to dig into the ground to create their 2012 Serpentine Gallery Pavilion. Read more on Dezeen:...
01-07-2019 22:00 - ( architecture TV )


Pulp by 41zero42 at Parkside

100 metre long helical staircase is clad with 10 tonnes of copper

This one-minute captioned video shows the dramatic helix staircase that Danish studio CEBRA added to a science centre in Copenhagen.  Located in the harbour of Copenhagen\'s Hellerup district, formerly a bottling plant operated by the Tuborg...
22-10-2018 21:52 - ( architecture TV )
Pulp by 41zero42 at Parkside

Ming Architects Designs a Standout Amongst a Sea of 80s Homes

Ming Architects designed the modern Lentor House for a growing family that desired tall ceilings, natural light, and proper ventilation. Originally a home built in the late 80s, the new design is a standout amongst the dated houses in a cookie...
03-10-2019 21:51 - ( Architecture )
-------------------------------------