Jerome Engelking designs Wuehrer House for forest clearing in the Hamptons - architecture and design

Jerome Engelking designs Wuehrer House for forest clearing in the Hamptons



Architect Jerome Engelking sought to avoid metaphors and "overt symbolism" while conceiving this glass-and-wood holiday home for a secluded site on New York's Long Island.
Wuehrer House is located on gently sloping, tucked-away property in the East Hampton town of Amagansett. Surrounded by nature preserves, the dwelling is nestled within a forest clearing and is accessed via a gravel driveway.

The home was designed by New York architect Jerome Engelking for his Austrian in-laws, who use it as a retreat for family gatherings. While conceiving the house, Engelking sought to capitalise on the idyllic setting.

"To celebrate this serene location, the design of the house mutes architectural metaphors, avoids overt symbolism, and conceives of a contemplative structure that is simple, discreet, rational and generously open to the surrounding landscape," said Engelking's studio in a project description.
Rectangular in plan, the home consists of a long bar adjoined to an outdoor terrace. The dwelling is configured using a series of "dematerialised" modules.

"This subtractive strategy highlights the tactile qualities of the carefully curated palette of materials: unadorned wood, glass and concrete," the architect said.
Facades consists of large stretches of glass set within dark frames. On the western elevation, retractable timber shutters reduce solar heat gain while helping the home blend with its wooded setting. On the east, which faces t...
_MFUENTENOTICIAS dezeen
_MURLDELAFUENTE http://www.dezeen.com/

--------------------------------
 
ÁREA DEL TRIÁNGULO.

scotland’s historic ‘hill house’ displayed as museum artifact during major restoration

24-06-2019 21:58 - ( Architecture )


Gothenburg University students create objects that respond to global topics

Casa SN by Salvatore Spataro

This minimalist single family house located in Noto, Italy, has been designed in 2018 by Salvatore Spataro. Photography courtesy of Samuele Castiglione Visit Salvatore Spataro
24-06-2019 21:21 - ( Architecture )
Gothenburg University students create objects that respond to global topics

Inside-out Anis office block in Nice is covered in outdoor work spaces

Nicolas Laisné Architectes and Dimitri Roussel have turned a traditional office layout inside-out by putting staircases and workstations on the facade of an office in Nice. Called Anis, the office block was designed to improve workplace wellbeing...
24-06-2019 21:59 - ( Architecture )
Gothenburg University students create objects that respond to global topics

Vancouver House

WINNER OF A 2015 CANADIAN ARCHITECT AWARD OF EXCELLENCE Creating value from a previously neglected infill site, Vancouver House squeezes up and out from the residual spaces at the base of the Granville Bridge. ARCHITECTS Bjarke Ingels Group...
24-06-2019 21:58 - ( Architecture )
Gothenburg University students create objects that respond to global topics

Nicholas Grimshaw reveals 10 high-tech career highlights

High-tech pioneer Nicholas Grimshaw has stepped down as chairman of his eponymous architecture studio. In this series of movies he talks through 10 highlights that defined his five-decade career. Park Road Apartments, London, UK, 1970 One of...
24-06-2019 21:59 - ( Architecture )
Gothenburg University students create objects that respond to global topics

A Holiday Mountain Home Clad with Wood Sunshade in Tarvisio, Italy

Z House is a holiday home situated on a steep slope that presented many challenges for geza during the design process. Located in Tarvisio, Udine, Italy, the mountain house design required two volumes that are sectioned out with different heights...
24-06-2019 21:58 - ( Architecture )


Gothenburg University students create objects that respond to global topics

Munini District Hospital

WINNER OF A 2015 CANADIAN ARCHITECT AWARD OF EXCELLENCE Terraced crops climb the slopes of every mountain in northern Rwanda, continental Africa’s most densely populated nation. Nearly every speck of arable land is taken so people push into...
24-06-2019 21:58 - ( Architecture )
Gothenburg University students create objects that respond to global topics

The Carlsberg City – Bohrs Tower by Handvärk

Situated in Copenhagen, Denmark, this modern apartment has been recently completed by Handvärk. Photography courtesy of Handvärk Visit Handvärk
24-06-2019 21:21 - ( Architecture )
Gothenburg University students create objects that respond to global topics

Alternative housing models to tackle Sydney?s affordability crisis

Smart homes with eye scanners, pop up shelters in unused buildings and affordable ownership models are some of the innovative ideas shortlisted for the City of Sydney?s housing challenge. Jurors selected seven entries for new ideas for alternative...
24-06-2019 21:58 - ( Architecture )
Gothenburg University students create objects that respond to global topics

Cano Lasso completes child-friendly branch of Second Home in London Fields

A huge translucent panel punctuated by circular openings fronts the latest branch of co-working space Second Home in east London, which includes a nursery and outdoor play area. The shared office has been designed by Madrid-based studio Cano...
24-06-2019 21:59 - ( Architecture )
Gothenburg University students create objects that respond to global topics

Hillside Sanctuary by Hoedemaker Pfeiffer offers elevated views of coastal Washington

American firm Hoedemaker Pfeiffer used stone, wood and glass to create a main dwelling and guest house for a steep, forested site in the Pacific Northwest overlooking the ocean. Hillside Sanctuary is located on a remote site in the San Juan...
24-06-2019 21:59 - ( Architecture )


Gothenburg University students create objects that respond to global topics

elmgreen & dragset insert 24-hour ATM onto concrete segment of the berlin wall

\'statue of liberty\' is on permanent display at the courtyard of the hamburger bahnhof museum in berlin. The post elmgreen & dragset insert 24-hour ATM onto concrete segment of the berlin wall appeared first on designboom | architecture...
24-06-2019 21:58 - ( Architecture )
Gothenburg University students create objects that respond to global topics

Skaterhall | Herrmann + Bosch Architekten

Skaterhall designed by Herrmann + Bosch Architekten, The Municipality of Stuttgart intended to build a roof for the skaterpark placed at the Friedhofstreet in the north of Stuttgart, which was constructed in 2008. They wanted to protect the existing...
24-06-2019 21:58 - ( Architecture )
-------------------------------------