Mill House by OB Architecture - architecture and design

Mill House by OB Architecture



Traditional single family house situated in Guildford, Surrey, completely redesigned in 2017 by OB Architecture.

Description by OB Architecture
The Mill House is a Grade II listed property located in Shalford village Conservation Area. The house is set within a generous 6-acre plot with stunning views adjacent to ?Shalford Mill?, an 18th Century watermill with Grade II * listing.
The Client?s brief was to extend and remodel the house at ground floor to provide a light filled kitchen dining area that would open out to maximise the potential of the beautiful garden.
The design concept is based on a sketch of the house circa 1836 that shows a cluster of pitched roof forms which have been removed over time. The footprint of the extension is located on the original foundations of these previous structures and reinstates the historic courtyard.
The roof is constructed from an oak glulam frame and clad in a bronze standing seam that has a beautiful weathered texture that compliments the earthy hues of the red brick and stone on the main façade. The roof design features two triangular rooflights which bring light deep into the plan. The dining and living spaces are defined by the structural layout and vaulted roofs of the two bays formed by the six oak columns. The kitchen is located at the rear under the original roof structure which has also been vaulted and in so doing reveals the existing chimney breast which was repaired and restored.
The living space is orientated to a large brick chimney and stone hearth, designed as a modern interpretation of the chimney to the main house. The living and dining spaces are fronted by full height bi-folding doors in a dark bronze finish that match the proportions of the leaded windows on the main façade.?At the four corners of the extension frameless glass-to-glass corners are employed to create a seamless transition from inside to outside.
On the external elevation of the new chimney the house motif that can be seen on the main staircase and Dutch gable façade is reappropriated as a large scale CNC stone cut pattern and exemplifies our contextual approach to the design of this project.
Photography by Martin Gardner
Visit OB Architecture

...
_MFUENTENOTICIAS homeadore
_MURLDELAFUENTE https://homeadore.com/

--------------------------------
 
Garciagerman Arquitectos' Desert City centre is dedicated to cacti and succulents aficionados

B.E. Architecture "rejects stark minimalism" with eclectic interior for Melbourne house

21-04-2018 21:47 - ( Architecture )


Seashore Library

Erbar Mattes adds pale brick extension to Edwardian house in north London

Architecture studio Erbar Mattes has added a limewashed brick and glass extension to a house in London\'s Crouch End, creating a bright and spacious living area for a family of four. The London studio extended the rear of the early 20th-century...
16-10-2016 21:39 - ( Architecture )
Seashore Library

Y-3 creates spacesuits for Virgin Galactic pilots on world's first commercial space flights

Astronauts piloting Virgin Galactic\'s commercial space flights will suit-up in these one-piece uniforms by Yohji Yamamoto and Adidas\' brand Y-3 (+ movie). The prototype spacesuits and accompanying boots were revealed at the Foster +...
14-01-2016 21:50 - ( Architecture )
Seashore Library

Gorgeous shingled farmhouse on wooded property in rural Alabama

This shingled farmhouse style home was designed by Jeffrey Dungan Architects, nestled on a lovely wooded property along Shades Creek in rural Alabama. The home was meticulously crafted for a retiring businessman-turned-gentleman-farmer and his wife....
20-10-2017 21:47 - ( Interior Design )
Seashore Library

Green Roofs Design and Installation

Green Roofs Installation, Building Planting, Eco Architecture Tips, Sustainable Design Green Roofs Design and Installation Architecture Greenery – Vegetation on Property: Smart Planting on Building Roofs 12 Sep 2016 Green Roofs Design and...
12-09-2016 21:42 - ( Architecture )
Seashore Library

New Research Shows Construction Workers Earn More Than Architects!

It is no secret that architects are underpaid, but did you know that construction workers including bricklayers, floorers, scaffolders, and plasterers all earn more money than architects" According to the Federation of Master Builders in the UK...
12-03-2018 21:55 - ( Architecture )


Seashore Library

Dramatic hillside home with modern yet warm feel in Marin County

Completed in 2017, Stony Hill residence was designed by Ryan Group Architects along with Mark Architecture who was responsible for the construction documents. This hillside home is ideally located in the coastal town of Tiburon, which is just north...
17-05-2017 21:47 - ( Interior Design )
Seashore Library

Winners announced for AHEAD Asia 2018 hospitality awards

Dezeen promotion: a warehouse-turned-hotel in Singapore and a Maldivian guest suite perched above the ocean are among the winners of this year\'s Awards for Hospitality Experience and Design Asias. The Warehouse Hotel in Singapore won a host of...
26-03-2018 21:56 - ( Architecture )
Seashore Library

Sophisticated yet cozy interiors embrace this Austin family home

18-02-2016 21:45 - ( Interior Design )
Seashore Library

Competition: win a book exploring home extensions, renovations and refurbishments

Dezeen is giving away five copies of Upgrade: Home Extensions, Alterations and Refurbishments, a book exploring architectural and design concepts that repurpose and reinforce existing structures. Through extensions, refurbishments or complete...
23-06-2017 21:48 - ( Architecture )
Seashore Library

Museum of Hospitality Competition Belgian Monument

Belgian Monument Competition, Amersfoort Museum of Hospitality Design Contest, Project News, Images Museum of Hospitality Competition Amersfoort Architecture Competition: Belgium Design Contest – design by Matthijs la Roi Architect 5 Jan...
05-01-2017 21:39 - ( Architecture )


Seashore Library

Gort Scott transforms 1960s block in London to create co-working and maker spaces

London studio Gort Scott has converted a rundown office block in London\'s Walthamstow into a hub for local creatives, featuring co-working spaces, maker studios and a bakery cafe (+ slideshow). Walthamstow Central Parade was originally built...
29-08-2016 21:37 - ( Architecture )
Seashore Library

Lyons and m3architecture Selected to Design Sustainable Futures Building at the University of Queensland, Australia

Firms Lyons and m3architecture have been selected to design the Sustainable Futures Building at the St Lucia campus of the University of Queensland.
08-08-2016 21:40 - ( Architecture )
-------------------------------------