Showroom in Mashhad creates public spaces with brick staircase and rooftop terrace - architecture and design

Showroom in Mashhad creates public spaces with brick staircase and rooftop terrace



Why Architects Group has converted a residential building in Mashhad, Iran, into a commercial showroom for the Bouzarjomehr Company, adding a generous outdoor staircase leading to a public roof terrace.
The Iranian architecture studio transformed an existing dilapidated house to create a showroom space for the company, which specialises in distributing cables and wire.

Rather than demolishing and replacing the existing building, local office Why Architects Group chose to retain usable parts of the structure and create a new public space for the area.
The design aimed to respect the heritage of the neighbourhood and fit in with the surrounding context, while introducing a new architectural intervention and programme to the site.

"The collective memory of the old neighbourhood's population played a decisive role," the architecture studio explained. "So this project had to empower the neighbourhood's already devastated public space due to unplanned commercial development in the residential areas."

A front yard was transformed into a miniature public plaza that functions as an extension of the pavement, in order to enhance the connection between the building and the public domain
The building can be isolated from the street using a retractable metal fence. When this is pulled aside the entire area in front of the showroom is accessible. A brick bench occupying a shaded spot between two trees on the pavement invites the public to linger.

An oversized stai...
_MFUENTENOTICIAS dezeen
_MURLDELAFUENTE http://www.dezeen.com/

--------------------------------
 
PERSPECTIVA DE DOS PUNTOS DE FUGA (en exteriores). Tutoriales de Arquitectura.

Lin’an Sports and Culture Center | Architectural Design & Research Institute of Zhejiang University

11-06-2018 21:58 - ( Architecture )


Frank Gehry's Sunset Strip development approved by Los Angeles officials

IKEA's Gunrid curtain can purify air

IKEA is set to launch an air-purifying curtain coated with a mineral-based surface that breaks down common pollutants. The surface of the curtain is treated with a photocatalyst mineral that causes air pollution to break down when light shines...
19-02-2019 21:54 - ( architecture TV )
Frank Gehry's Sunset Strip development approved by Los Angeles officials

NBBJ completes "vertical campus" for Tencent's headquarters in Shenzhen

At the Shenzhen headquarters of tech giant Tencent, twin skyscrapers are connected by sky bridges designed to help employees meet. Architect NBBJ designed Tencent\'s Global Headquarters specifically to prevent the 10,000 workers of the Chinese...
11-04-2018 21:55 - ( architecture TV )
Frank Gehry's Sunset Strip development approved by Los Angeles officials

McLeod Bovell's Container House perches on a West Vancouver hillside

Canadian design firm McLeod Bovell has created a two-storey dwelling for a sloped site with sea views, with a bright red facade and a rear volume that cantilevers over a swimming pool. Located in West Vancouver, the Container House was designed for...
01-10-2018 21:53 - ( Architecture )
Frank Gehry's Sunset Strip development approved by Los Angeles officials

samsung?s $2,000 foldable phone is breaking after a couple of days say reviewers

journalists who received the galaxy fold before the public launch said the fold screen started flickering before turning completely black. The post samsung’s $2,000 foldable phone is breaking after a couple of days say reviewers appeared...
18-04-2019 22:06 - ( Architecture )
Frank Gehry's Sunset Strip development approved by Los Angeles officials

The Equalizer | Delution Architect

Designed by Delution Architect, The Equalizer is a metaphorical architectural concept of a rhythm in activity in our lives. The rhythm becomes a keyword for Architect in designing a building that has 3 main functions that are Production House, Music...
30-07-2018 21:51 - ( Architecture )


Frank Gehry's Sunset Strip development approved by Los Angeles officials

Myro's recyclable refill system is alternative to disposable deodorants

New York studio Visibility has created a refillable deodorant system for Myro, which uses 50 per cent less plastic than a regular disposable deodorant. Designed for newly-launched plant-based deodorant brand Myro, the system consists of a permanent...
30-09-2018 21:51 - ( Architecture )
Frank Gehry's Sunset Strip development approved by Los Angeles officials

Beach retreat with Scandinavian style interiors in Montauk: Surf House

Surf House was designed as a beach retreat for a young family by T.W. Ryan Architecture, located in the small beach enclave of Ditch Plains, Montauk, New York. The area is a hot spot for surfers and bohemians. The homeowners reside in West Village,...
27-09-2017 21:54 - ( Interior Design )
Frank Gehry's Sunset Strip development approved by Los Angeles officials

Tree Tents Fuselage Wilderness Cabin

Barely larger than a cable car, Tree Tents? Fuselage Wilderness Cabin is cozy, feature-packed, and easy to install.The post Tree Tents Fuselage Wilderness Cabin appeared first on Men's Gear.
13-02-2019 21:21 - ( Architecture )
Frank Gehry's Sunset Strip development approved by Los Angeles officials

Modulo Rebouças / Dal Pian Arquitetos

At the corner of Rebouças Avenue and Capote Valente Street, in the neighborhood of Pinheiros, the project consists of 46 office units and a theater.
23-08-2016 21:39 - ( Architecture )
Frank Gehry's Sunset Strip development approved by Los Angeles officials

WHERE LEAST MATTERS MOST

BY KATARINA KATSMA, ASLA National Olmsted Scholar finalist that same year. Since then, Alarcón, who is Peruvian, has been working with a multidisciplinary collective he co-founded called Traction (formerly the Informal Urban Communities Initiative)...
15-05-2018 21:52 - ( Architecture )


Frank Gehry's Sunset Strip development approved by Los Angeles officials

Recycled ice cream tubs cover walls of elevated Microlibrary by Shau

Two thousand ice-cream tubs form the walls of this small community library in Bandung, Indonesia, and some of them have been perforated to display a subtle message (+ slideshow). The Microlibrary was designed by the local office of architecture...
16-07-2016 21:38 - ( Architecture )
Frank Gehry's Sunset Strip development approved by Los Angeles officials

Steinway & Sons Showroom | OgataYoshiki + SALT + IkawaAtsushi + WataseIkuma

OgataYoshiki + SALT + IkawaAtsushi + WataseIkuma say ?We have designed the Asian flagship store of Steinway & Sons in Tennoz Isle. Our aim was to create a space where their clients can feel Steinway?s craftsmanship, philosophy, history, and the...
20-04-2018 21:50 - ( Architecture )
-------------------------------------