VILLA MQ | Office O architects - architecture and design

VILLA MQ | Office O architects



VILLA MQ
This spacious villa is situated in Tremelo (BE), on a large terrain surrounded by pines. The house was designed for a couple with two children, that wanted something ?special?. While in other designs OOA?s approach is very conceptual in the approach of design, here we just let it flow.
Photography by : Tim Van de Velde
Taking into account the building regulations, we started sculpting the house around the desired programs, thereby playing with the fundamental architectural elements and principles (form, space, ?), taking away the usual references by using curved walls, different ceiling heights, light, ?
Photography by : Tim Van de Velde
The flowing lines of the plan unfold across five split-levels.  The entrance of the house, which is half a level lower than street level, is reached by way of a slope within a concrete framework in an artificial landscape. Although the programs blend into each other, natural light provides a unique atmosphere at every level: the continuous dispersion of light on the curved walls emphasizes the impalpable framework. The sloping balustrade that consists of parabolic cables intensifies the interweaving of the different spaces. On the next level, we find the kitchen, connected to the garden, and the slope towards the living room. An elongated cupola in the sloping ceiling/roof points the way to the highest zone, that of the children?s rooms. On this level, we also find the bathroom as a natural result of all preceding choices. Section
...
_MFUENTENOTICIAS arch2o
_MURLDELAFUENTE http://www.arch2o.com/category/architecture/

--------------------------------
 
Neville Brody interview: Dezeen and Samsung competition challenges designers "to think differently"

Raised Gardens of Sants in Barcelona / Sergi Godia + Ana Molino architects

14-12-2016 21:40 - ( Architecture )


La Solana House By HGR Arquitectos And Diana Arnau

Ming Architects Designs a Standout Amongst a Sea of 80s Homes

Ming Architects designed the modern Lentor House for a growing family that desired tall ceilings, natural light, and proper ventilation. Originally a home built in the late 80s, the new design is a standout amongst the dated houses in a cookie...
03-10-2019 21:51 - ( Architecture )
-------------------------------------